Canon van de Noord-Hollandse archeologie

Voor een optimale weergave van deze canon vragen we je gebruik te maken van een desktop/laptop of tablet

Schoolbezoek

De provincie vindt educatie over de geschiedenis en archeologie van Noord-Holland belangrijk. De geschiedenis vertelt ons over het ontstaan van de landschappen, de dijken, de steden en dorpen. We kunnen veel leren van het verleden, ook voor de toekomst.

Huis van Hilde is uitermate geschikt voor school­bezoek. Het ligt direct naast station Castricum en is dus erg goed met het openbaar vervoer te bereiken. Leerlingen van de basisschool of het voortgezet onderwijs beleven een leuke en leerzame ochtend of middag en leren veel over de wetenschap archeologie. Archeologie is een verzameling van de schoolvakken aardrijkskunde, biologie, scheikunde en geschiedenis en kan een aanvulling vormen op deze lessen.

De verschillende lesprogramma’s van Huis van Hilde sluiten aan bij de kerndoelen en tijdvakken van het geschiedenisonderwijs en de Canon van Nederland. De lesprogramma’s worden op verschillende niveaus aangeboden. Een team van speciaal opgeleide educatieve begeleiders staat klaar om de schoolklassen te ontvangen. Docenten kunnen deze online ‘Canon van de Noord-Hollandse archeologie’ in de klas benutten bij de voorbereiding van het schoolbezoek.

Leerlingen determineren vondsten uit een beerput bij de ArcheoHotspot.

Een jonge onderzoeker.

Aanbod lesprogramma’s

Huis van Hilde biedt een aantal lespakketten aan die passen bij een specifiek leerjaar. Daarnaast zijn altijd lessen op maat mogelijk.

In het ArcheoLab kunnen leerlingen echte vondsten en replica’s onderzoeken.

Een indrukwekkend zwaard bij mensfiguur Brecht.

Meer weten?

Op het YouTube-kanaal van Huis van Hilde zijn verschillende video’s te zien met achtergrondverhalen, lezingen en beelden van Noord-Hollandse opgravingen.

Als voorbereiding op een bezoek in Huis van Hilde met de klas is de animatie 'Tijdreis van een pijlpunt' een goed startpunt. Je ziet hoe een archeologische vondst verstopt kan zitten in op elkaar gestapelde bodemlagen.

Je kunt ook een animatie bekijken van de ontwikkeling van het Noord-Hollandse landschap van de laatste ijstijd tot onze huidige tijd.