Begrippenlijst

 

Mocht u nog niet zo in de duurzame renovaties thuis zijn, dan is het handig om deze begrippenlijst erbij te hebben.


Wattpiek Maximaal elektrisch vermogen van een zonnepanelen.


Rc-waarde De letter R staat voor warmteweerstand en de letter c voor constructie. De Rc-waarde geeft daarmee isolatiewaarde van een constructie aan.


Houtpelletketel In een houtpelletketel worden speciale houtpellets verbrand. Omdat de ketel verwarmt op hout, is deze verwarmingsbron klimaat- en CO2-neutraal is.


Buffervat Een buffervat is een goed geïsoleerd vat. Het vat is bedoeld om warmwater tijdelijk op te slaan en in te zetten voor warmtapwater of verwarming.


Ventilatiebox Ventileert de woning en zorgt ervoor dat schadelijke stoffen niet ophopen.


HR+++-glas HR+++-glas staat voor hoogrendements glas en wordt ook wel driedubbelglas genoemd. HR+++-glas heeft de hoogste isolatiewaarde van alle soorten dubbel glas.


Warmtewerende UV-folie Deze folie zorgt ervoor dat UV-straling wordt tegengehouden en de kamer niet opwarmt.


Vacuümbuizen Een zonnecollector kan bestaan  uit vacuümbuizen, ook wel heatpipes genoemd, waarmee het zonlicht direct wordt omgezet in warmte.


Zonneboiler Een zonneboiler bestaat uit twee delen. Een onderdeel om de warmte van de zon op te vangen, de collector, en een onderdeel om de warmte in op te slaan, de boiler.


SolarEdge optimizer Zorgt voor extra opbrengst van de zonnepanelen indien de zonnepanelen deels in de schaduw liggen.


SolarEdge omvormer Zet de gelijkstroom van zonnepanelen om in wisselstroom.


Domotica-systeem  Elektronische communicatie tussen allerlei elektrische toepassingen in een woning.


CO2-snuffelaar Een CO2 snuffelaar registreert wanneer er mensen binnen zijn en ventileert hierdoor alleen wanneer het nodig is.
Nul-op-de-meter Als een huis evenveel (of meer) energie opwekt als dat het nodig heeft.


Ventilatie met wtw Wtw staat voor warmte terugwin installatie waarbij de warmte uit de lucht die uit de woning wordt gezogen wordt gebruikt om de (koude) lucht die in de woning wordt gebracht te verwarmen.
 

Zon-/luchtabsorbers Haalt warmte uit de omgevingslucht en zoninstraling. Deze warmte wordt door de warmtepomp gebruikt om de woning te verwarmen, maar kan ook worden ingezet om een of ijsbuffer te ontdooien.


Warmtepomp met ijsbuffer Met een ijsbuffer komt er warmte vrij bij het bevriezen van water. Het ijs wordt weer ontdooid met warmte van zonluchtabsorbers.


Lucotherm, AluThermo Merken isolatiemateriaal


HR107-ketel HR107 is het gaskeurlabel voor verwarmingsketels. Het getal 107 staat voor het rendement, in dit geval 107%. De oudere Verbeterd Rendement (VR) ketels hebben een rendement van 83%.


Funderingspalen met warmtewisselaars Heipaal met inwendige slangen waarmee warmte door middel van een vloeistof uit de bodem wordt onttrokken, waarbij de warmte wordt benut door een warmtepomp om de woning te verwarmen.