“Het originele plan was om zelf een woning te bouwen, maar dat bleek nog niet mee te vallen,” zegt de heer Zomerdijk uit Hippolytushoef. “In de buurt is weinig grond beschikbaar. Als je wat kunt kopen, dan moet je het vaak via een aannemer laten bouwen en rekening houden met eisen en wensen van de gemeente. Daarom kozen wij in plaats van nieuwbouw voor een grondige renovatie van deze boerderij uit 1932.”

 

Opnieuw opgebouwd

“Aangezien de boerderij al 20 jaar niet meer bewoond was, hebben we vanaf de constructie af alles gesloopt en weer opnieuw opgebouwd. Dak-, leiding-, gevel- en vloerisolatie zorgen ervoor dat alle ruimten in de boerderij afzonderlijk van elkaar op temperatuur te brengen zijn.” Zomerdijk koos voor gasloos wonen en is op zoek gegaan naar een efficiënte en energiezuinige oplossing voor het verwarmen van de woning. “De vloerverwarming, radiatoren op de verdieping en het warme tapwater worden gevoed vanuit een buffervat van 1.000 liter. Een houtpelletketel van Ökofen verwarmd het water in het buffervat daar hebben we geen omkijken naar. De houtpellets worden automatisch aangezogen vanuit een silo in onze woning, waarin voor bijna twee jaar aan voorraad zit.”
De familie dacht naast de verduurzaming van de verwarming ook aan de verlichting. Zomerdijk: “Alle verlichting is nu ledverlichting en met sensoren uitgerust, zodat deze niet onnodig aan staat. Alle apparatuur werkt ook zo energiezuinig mogelijk. Volgens de berekeningen zijn we zelfvoorzienend met onze zonnepanelen. De praktijk moet dit nog wel uitwijzen,” geeft Zomerdijk aan. “De 16 panelen in onze tuin hebben een totaal vermogen van 4.500 Wattpiek.”

Bouwhout zagen

Duidelijke afspraken maken

“Voor de subsidieaanvraag hebben we informatie ingewonnen bij het Duurzaam Bouwloket. Dat was erg handig. Zorg dat je van tevoren verschillende mogelijkheden van duurzaam bouwen kent,” adviseert Zomerdijk. “Hierdoor kun je betere keuzes maken, zowel op financieel gebied als materiaaltechnisch.”


“We lieten lokale bedrijven alle maatregelen uitvoeren. Omdat ik zelf in de verbouwingen zit, kende ik het netwerk en dat maakte het selectieproces makkelijker. Alleen voor de zonnepanelen vroegen we meerdere offertes op. Ook daar hebben we uiteindelijk voor een lokaal bedrijf gekozen dat goed bekend stond.” Zomerdijk geeft aan dat hij alleen de installaties met het elektra- en loodgieterswerk heeft uitbesteed. “De rest hebben we allemaal zelf gedaan.”

 

Zelf het hout bewerkt

“Met deze boerderij zijn we op onze toekomst voorbereid,” vertelt Zomerdijk. “We zien dit als onze laatste woning en verwachten hier nog lang te kunnen blijven wonen. Zo hebben we er voor gezorgd dat we later een slaapkamer en badkamer kunnen realiseren op de begane grond.”


“Hadden we deze duurzame renovatie ook aangegaan zonder deze subsidie?” vraagt de heer Zomerdijk zich af. “We zouden zeker gestart zijn met renoveren. Maar dan hadden we bijvoorbeeld op dit moment de zonnepanelen nog niet aan kunnen schaffen.”


Trots op het resultaat van het harde werken is Zomerdijk zeker: “We zochten bijvoorbeeld zelf de bomen uit voor het hout dat we hebben gebruikt. We hebben ze zelf gezaagd, verwerkt, geschilderd en geplaatst. Wie kan dat nu zeggen? Al met al is de renovatie veel werk geweest, maar zeker de moeite waard.”