“Mijn karakteristieke woning uit 1927 was toe aan een grondige renovatie,” vertelt de heer Deyle. “Sinds  de jaren
‘50-‘60 was er niets meer aan gedaan.” Hij greep deze kans aan om zijn woning in Koog aan de Zaan fors te isoleren en een innovatieve duurzame installatie aan te brengen. Hiermee bespaart hij jaarlijks circa 1.500 euro op gas.

“Alle tussenwanden en plafonds werden gesloopt. Alleen zo kon ik de woning op een goede manier laten isoleren.“ Daarna zijn de zij-, voor- en achtergevel en het schuine dak voorzien van 7 cm PIR isolatie. Het platte dak is volledig vernieuwd en vanaf de bovenzijde geïsoleerd. Daarnaast is al het enkel glas vervangen door isolatieglas. “Deze isolatiemaatregelen leverden mij al een forse besparing in het energiegebruik,” vond de heer Deyle.

Douchen op zonnewarmte

Toch ging het de mede-eigenaar van het installatiebedrijf Deyle Loodgieters BV niet ver genoeg. “Ik wilde ook graag thuis de meest duurzame installaties toepassen.” In de woonkamer plaatste hij daarom een houtgestookte CV-inbouwhaard om de woonkamer te verwarmen. Als het echt koud wordt, zet Deyle in de keuken ook een pelletkachel aan. “Deze twee kachels verwarmen niet alleen de kamers, maar zorgen ook voor voldoende warm water. Het water wordt opgeslagen in een 1.000 liter buffervat met ingebouwde boiler.”

Ook de zon helpt een handje bij het verwarmen van het water. Twee zonnecollectoren op het dak zijn ook aangesloten op hetzelfde buffervat. Deyle maakt hier graag gebruik van: “De afgelopen twee weken in augustus hebben de zonnecollectoren in hun eentje het water in het buffervat op temperatuur gehouden. Om te kunnen douchen is de houtkachel niet aan geweest.”

Geen haast

Als liefhebber van techniek vindt Deyle het bijzonder interessant om bij te houden hoeveel warmte de zonnecollectoren en kachels aan warmte leveren. “Op verschillende plekken heb ik meters in de installatie aangebracht. Op mijn laptop en telefoon kan ik op elk moment kijken hoe de installatie functioneert. Handig om bij te houden wat het gebruik is. Vooral ook handig om te analyseren hoe de installatie nog beter afgesteld kan worden om nog meer energie te besparen.” De eerste verbeteringen voerde hij inmiddels door. Kennis die hij kan benutten voor zijn eigen woning, maar ook bij zijn klanten waar hij een duurzame installatie installeert.
De hele renovatie voerde Deyle zelf uit. “Dat was een forse klus, zeker naast mijn werk.” Aan anderen die dit ook zelf willen doen adviseert hij: “Je moet geen haast hebben. Bij mij heeft de renovatie anderhalf jaar geduurd.”