Danny Cornelissen is een duurzame doener die zijn ‘drive-in woning’ puur uit ideologisch oogpunt duurzaam heeft gerenoveerd. “In mijn zoektocht naar informatie keek ik verder dan de gebaande paden in Nederland. Hoe pakken mensen in bijvoorbeeld Duitsland en Oostenrijk het verduurzamen van een woning aan? Daar lopen ze voorop in duurzaamheidstechnieken.”

Gasloos

“De woning was wel bewoonbaar, maar niet helemaal naar onze smaak ingericht. Daarom gingen we meteen aan de slag,” blikt Cornelissen terug naar het moment van aankoop van de woning. “Ik wilde zo min mogelijk gebruik maken van gas. De duurzame renovatie heb ik puur uit ideologisch oogpunt uitgevoerd, ik lette niet op terugverdientijden. Ik had het geld en de techniek is beschikbaar. Het huis werd toch verbouwd, dus dan maar meteen helemaal duurzaam.”

 

In de keuken haalde hij de gasleiding weg. “Nu verwarmen vier warmtebronnen ons buffervat van 800 liter. In dit buffervat is ook een elektrische spiraal gemonteerd, waarmee het water kan worden opgewarmd. Ook ligt er nu een zonneboiler met 96 vacuümbuizen op ons dak. Daarnaast is de houtkachel aangesloten op onze cv-installatie. De cv-ketel gebruiken we alleen als nood-verwarming.”


“Op mijn dak liggen nu 16 zonnepanelen met een SolarEdge optimizer en een omvormer,” laat Cornelissen zien. “Dankzij deze optimizers maak ik optimaal gebruik van de zoninstraling. Als er bijvoorbeeld een meeuw op één van mijn zonnepanelen gaat zitten, dan heeft dat geen invloed op het rendement van dan de rest van de panelen.”

Samen isoleren

Op dit moment heeft Cornelissen contact met een isolatiebedrijf voor isolatie van de spouwmuren. “Dit doe ik samen met 10 andere buurtbewoners, zodat we een financiële korting kunnen krijgen. Daarnaast heb ik de vloer geïsoleerd en alle naden en kieren gedicht met PUR. Het dubbel glas in mijn kozijnen is voor nu voldoende.”

Cornelissen heeft LED verlichting geplaatst en al zijn apparatuur geselecteerd op een energiezuinig A-label of hoger. “Op mijn telefoon en tablet zie ik via een app van het domotica-systeem wanneer de houtkachel moet stoken, nog voordat de CV-ketel aanslaat. Binnenkort ga ik ook een centrale ventilatie box plaatsen met CO2-snuffelaar. Die snuffelaar registreert wanneer er mensen binnen zijn en ventileert hierdoor alleen wanneer het nodig is.”

“Het merendeel van de renovatie heb ik laten doen door vaklui. Maar ik heb wel overal meegekeken. Zo weet ik hoe mijn eigen huis in elkaar steekt. Als er ergens iets aan de hand is, dan weet ik waar het aan kan liggen,” zegt Cornelissen. “Toch heb ik me erop verkeken hoeveel werk het is. Naast mijn baan en mijn studie ben ik me op de renovatie gaan storten – dat gaf veel stress. Achteraf gezien had ik nog wat meer uit handen moeten geven.”

Ga aan de slag

“Dankzij de subsidie van de provincie kon ik meer maatregelen toepassen.” Daar is Cornelissen zeer tevreden over. “De verwachting is zelfs dat ik meer stroom opwek dan dat ik nodig heb. Daarom maak ik nu gebruik van – zoals ik dat noem – prepaid energie: ik koop alleen energie als het nodig is. Aan het einde van de maand heb ik geen hoge energierekening.” Op basis van zijn ervaring nodigt hij andere bewoners uit om niet langer te wachten. “Ga zelf aan de slag! De producten en technieken zijn op het moment van hoge kwaliteit en rendabel. Heb je het geld? Dan zeg ik doen.”