“Samen wilden we bouwen aan een woning zonder energierekening aan het einde van het jaar. Dat is ons gelukt!” Eric en Noortje Bibo gingen halverwege 2014 samen de woningmarkt op voor hun eerste koopwoning. “We zochten specifiek naar een woning die toe was aan een grote opknapbeurt, zodat we die totaal naar onze eigen smaak konden verbouwen met een duurzame aanpak. In 2015 startten wij met de nul-op-de-meter renovatie.”

Zo lek als een mandje

“De vorige bewoners vertelden dat er geen renovaties waren gedaan sinds de bouw van de woning. De vrijstaande woning dateert uit 1962 en was zo lek als een mandje. Het was zo erg dat je door de kieren van de binnenkant van het dak de buitenlucht kon zien. Daarnaast was er overal enkel glas aanwezig en de woning werd nog verwarmd door een oude gaskachel.” Het jaarlijks gasverbruik was ruim 3.000 m3, dat is twee keer zoveel dan een Nederlands huishouden gemiddeld verbruikt. Daar moest iets aan gebeuren, vond het stel.


“We hebben bijna alle denkbare maatregelen getroffen om de woning te isoleren en te voorzien van duurzame energie,” zegt Bibo. Het toepassen van energiebesparende- en duurzaamheidsmaatregelen kostte 53.500 euro waarvoor ze van de provincie 10.000 euro subsidie ontvingen.

Vakmensen

Een aantal maatregelen heeft Bibo zelf gedaan, zoals dak- en vloerisolatie. “Maar voor de complexere maatregelen hebben we de hulp van vakmensen ingeschakeld.” Het plaatsen van een warmtepompsysteem, vervangen van glas en kozijnen en het neerzetten van een nieuw dak geraamte hebben ze laten doen. Noortje Bibo vertelt dat de werkgever van haar man de zonnepanelen kon leveren. “Vervolgens kon Eric zelf de 22 zonnepanelen op het dak plaatsen.”


De familie liet zich adviseren door het Duurzaam Bouwloket. “Na het advies hebben we voor elke maatregel meerdere offertes aangevraagd en gesproken met de bedrijven. Uiteindelijk heb ik gekozen voor de bedrijven die mij het beste gevoel gaven naar aanleiding van het gesprek.” Tip van Bibo: “Ga ook eens met bewoners praten die het eerder hebben gedaan. Zij weten wat goed en fout kan gaan.”

Versnelling

“Nu hebben wij een comfortabel huis zonder energierekening. In de winter is onze woning heerlijk warm en in de zomer kunnen wij onze woning laten koelen. Dat is ideaal.” Als deze subsidie er niet was geweest, waren ze alsnog voor een energieneutrale woning gegaan. “Alleen dan zou de realisatie iets langer hebben geduurd.”