“De verbouwing is nog niet af, maar nu al is mijn woning nul-op-de-meter.” Gerard Zaalberg woont samen met zijn vrouw en twee kinderen in een prachtige stolpboerderij in Ursem. Zaalberg greep de uitdaging aan om na aankoop hier een energiezuinig en duurzaam droomhuis van te maken. “In de tuin staan nu 106 zonnepanelen en in de bodem zit een aardwarmtepomp.”

 

“Vóór de renovatie had deze woning een energierekening van gemiddeld 950 euro per maand. Die kosten konden we niet opbrengen, dus onderzochten wij hoe dit verbruik zo hoog kwam. Wat bleek? Twee gebouwen op ons erf waren zeer slecht geïsoleerd en er waren veel energie slurpende gebruiksvoorwerpen aanwezig. Het hoofdgebouw bevat een zwembad dat continu verwarmd wordt.” Met een investering van in totaal 80.000 euro bleek het terugbrengen van de maandelijkse lasten naar nul haalbaar. “Elke geïnvesteerde euro verdient zichzelf terug in de waarde van de woning en de maandelijkse besparing op de energielasten,” daarvan is Zaalberg overtuigd.


Zonder het subsidiebedrag van 10.000 euro was het voor Zaalberg wel moeilijk geweest om voor een nul-op-de-meter-renovatie te gaan. “Het gaf ons net het duwtje in de rug waardoor een dergelijke renovatie op korte termijn financieel haalbaar werd. Je moet het investeringsbudget namelijk wel in één keer op tafel kunnen leggen.”

Zonnepark

Grootste private zonnepanelenpark

“Met de zonnepanelen wekken we meer op dan dat we verbruiken. De opgewekte stroom die we overhouden kunnen we tegen de kale stroomprijs verkopen aan onze energieleverancier en met die opbrengsten betalen we ons vastrecht van 200 euro. De aardwarmtepomp voorziet onze hele woning van duurzame verwarming. Hierdoor hebben we geen energierekening meer.” Daaraan voegt Zaalberg nog toe: “in onze achtertuin ligt nu het grootste private zonnepanelenpark van Noord-Holland.”


Energiebesparing bij de verlichting bleek erg effectief. “Veertig halogeen spots hadden het vermogen van 2000 Watt. De huidige LED-lampen geven dezelfde lichtopbrengst voor maar 200 Watt.

Scenario’s

Zaalberg won advies in van een bewoner die een zonnepanelenplatform op het water had laten aanleggen voordat hij een keuze maakte voor een installateur. “Uiteindelijk heb ik voor het zonnepark en de warmtepomp twee verschillende installateurs gevraagd.” De ene installateur om de lokale economie te stimuleren en de andere omdat de bewoner hiermee goede ervaringen had.


Zaalberg adviseert om in gesprek te gaan met verschillende experts van duurzaam renoveren. “Schets meerdere scenario’s van hoe je het kan gaan aanpakken. Elke expert heeft weer zo zijn eigen gedachte over een bepaalde aanpak of materiaalkeuze. De knopen moet je uiteindelijk zelf doorhakken.” Een onafhankelijke partij kan je goed helpen bij het maken van een keuze.

Doe-het-zelf-klusser

“De technische ingewikkelde maatregelen heb ik laten doen,” zegt Zaalberg. “Ik ben een handige doe-het-zelf klusser, maar geen vakman.” Het isoleren van de woning ga ik zelf doen. Hier en daar waren al isolatieplaten aanwezig, maar de naden, kieren en aansluitingen zijn op veel plekken niet in orde. Dat is te merken aan de tocht die soms door de woning gaat. Als dat klaar is, ben ik ook van plan om isolatieglas te laten plaatsen.” Zaalberg is blij met hun keuze voor een volledig duurzame woning: “Heerlijk als je een lage – of geen – energierekening hebt.”