Effecten coronacrisis verzachten

Steun voor Noord-Holland om effecten coronacrisis te verzachten

In de zomer van 2020 besloot de provincie Noord-Holland 110 miljoen euro vrij te maken om de schade van de coronacrisis te beperken. Inmiddels zijn hieruit subsidies verstrekt en zijn daarmee projecten gerealiseerd. In dit magazine laten wij u graag een aantal voorbeelden zien.

Noodfonds voor cultuur

10 miljoen euro is gebruikt om de culturele sector te steunen. In totaal hebben wij samen met de Noord-Hollandse gemeenten 146 culturele instellingen financieel kunnen helpen.

Economisch Herstel- en Duurzaamheidsfonds

100 miljoen euro hebben wij ondergebracht in het Economisch Herstel- en Duurzaamheidsfonds. Dit geld zetten wij in om de economische en maatschappelijke effecten van de crisis op een duurzame manier zoveel mogelijk te verzachten. Met een pakket aan regelingen ondersteunen wij initiatieven die leiden tot minder CO2-uitstoot in de gebouwde omgeving. Daarnaast geven wij steun aan de culturele en maatschappelijke sector. Ook is er budget voor projecten die bijdragen aan meer en goed geschoold personeel voor de technische sector.

Zonnepanelen en ontmoetingsmarkten

Welke organisaties maakten zoal gebruik van de subsidies? Museum Waelstee (Texel) heeft er zonnepanelen mee op het dak kunnen leggen. Daarmee besparen zij op hun energierekening. De gemeente Koggenland zet een van onze regelingen in om dit voorjaar ontmoetingsmarkten te organiseren. Lokale verenigingen en horeca kunnen hier (opnieuw) contact maken met inwoners. Energiecoöperatie SAENZ gaat aan de slag met het opzetten van een lokaal energieplatform, waarmee het overschot van de opgewekte energie verdeeld kan worden. Allemaal voorbeelden die hopelijk andere organisaties en gemeenten inspireren.

Zorgvuldige uitwerking

De verdeling van het beschikbare geld kost tijd. Wij willen dit uiteraard zorgvuldig doen, zodat de 100 miljoen euro op de beste plek terecht komt en Noord-Holland er optimaal profijt van heeft. Maar de coronapandemie blijft onvoorspelbaar. Dat betekent dat wij ongeveer ieder half jaar de vraag willen beantwoorden ‘Hoe kunnen wij Noord-Hollanders, bedrijven en organisaties het beste ondersteunen?’ De antwoorden zijn bepalend voor de inzet van het resterende bedrag uit het Economisch Herstel- en Duurzaamheidsfonds.

Meer informatie

Kijk welke mogelijkheden er nu voor u zijn en houd de website www.noord-holland.nl in de gaten. De komende maanden stellen wij nog meer regelingen open! Zita Pels, Gedeputeerde Financiën en Cultuur

Cees Loggen, Gedeputeerde Ruimtelijke ordening en Wonen

Deel op social media