Tentoonstellingen

Exposities, historisch en modern

Historische tentoonstelling

De vaste historische tentoonstelling ‘Welkom in Welgelegen’, die in september 2013 geopend is, gaat dieper in op het Paviljoen en zijn bewoners. In drie ruimten op de begane grond is een expositie ingericht met (kunst)voorwerpen, prenten, schilderijen en meubelstukken. Samen vertellen zij het verhaal van Paviljoen Welgelegen. Laat u meeslepen naar haar welbewogen geschiedenis door de eeuwen heen.
Het verhaal van de tentoonstelling begint in de 18e eeuw en eindigt twee eeuwen later met de restauratie in 2007-2008, waarbij paviljoen Welgelegen haar classicistische allure weer terugkreeg.

In een speciaal ingerichte ruimte geven video’s u een idee van wat er allemaal bij zo’n ingrijpende restauratie komt kijken. De bijpassende muziek en beelden op de muur maken de voorstelling compleet en brengen u terug naar de sfeer van de 18e eeuw.

In the spotlight: dineren in stijl, het porseleinen bordje

Het porseleinen bordje met een fraaie, handbeschilderde afbeelding van Paviljoen Welgelegen, behoorde tot het serviesgoed van Louise van Pruisen en Prins Hendrik van Oranje Nassau. Hendriks grootmoeder, Prinses Wilhelmina van Pruisen, heeft lange tijd de zomers doorgebracht op Paviljoen Welgelegen (van 1814 tot haar dood in 1820). Aan het bord is te zien dat het daadwerkelijk veel is gebruikt. Stelt u zich eens voor dat u elke dag van zo’n mooi bordje eet; dat is dineren in stijl.
Dit bordje is een recente aankoop van de Provincie Noord-Holland en uniek. Het maakt onderdeel uit van de historische tentoonstelling.

De tentoonstelling is te bezoeken tijdens kantooruren. Graag wel even melden bij de receptie.

De Dreef Exposities

In Paviljoen Welgelegen worden jaarlijks zes hedendaagse kunsttentoonstellingen georganiseerd onder de naam Dreef Exposities. In deze reeks exposities is veel aandacht voor het werk van Noord-Hollandse kunstenaars en werk uit de kunstcollectie van het provinciaal bestuur.

Kunst verbindt het verleden met het heden

Geregeld wordt er gezocht naar concepten waarvan het onderwerp aansluit bij de historie van het prachtige pand. Zo was er een expositie met de titel Hollandse Meesters, gebaseerd op het feit dat in het Paviljoen, aan het eind van de 19e eeuw, het eerste hedendaagse kunstmuseum van Nederland gevestigd was. In deze tentoonstelling was onder meer werk te zien van de hedendaagse Hollandse Meesters; Armando, Carel Visser en Natasja Kensmil.

Ook zijn er exposities die aansluiten bij recente activiteiten van de Provincie Noord-Holland. Zoals de tentoonstelling Hierna(nog)maals, die gerealiseerd werd naar aanleiding van de opening van het Huis van Hilde, het nieuwe archeologisch depot van de provincie. In combinatie met stukken uit dit depot exposeerden onder andere Caspar Berger, Gijs Assmann en Carina Riezebos hun werk.

Kunst is en blijft in alle opzichten de rode draad in het Paviljoen.

Kom en laat u inspireren door deze hedendaagse tentoonstellingen, die vrij toegankelijk zijn op werkdagen van 9.00 tot 17.00 uur. Wilt u op de hoogte blijven van de Dreef Exposities? Mail dan naar memels@noord-holland.nl en u ontvangt uitnodigingen voor de exposities thuis.