2. Kaders stellen
2. Kaders stellen
TOOLBOX.
2. Kaders stellen
Duurzame mobiliteit is een steeds belangrijker maatschappelijk thema. Dit vraagt rondom evenementen en recreatiegebieden een belangrijke en nadrukkelijke positie van de ambtenaren met mobiliteit in hun portefeuille. Daarbij gaat het niet alleen om de beoordeling, maar juist ook om de sturende en initiërende rol in de transitie naar duurzame mobiliteit. Vooraf opgestelde kaders, waaronder mobiliteitsbeleid, evenementenbeleid, visie op mobiliteit bij evenementen, helpen daarbij.
Wanneer?
Het proces rondom mobiliteit start (te) vaak pas op het moment dat de aanvraag voor een evenementenvergunning is ontvangen. Het is belangrijk dat in de voorfase de werkvelden mobiliteit en vergunningsverlening samen optrekken om ervoor te zorgen dat duurzame mobiliteit een nadrukkelijkere positie krijgt. Het vaststellen van de regionale evenementenkalender is het uitgelezen moment om het proces rondom duurzame mobiliteit op te starten. Bij de recreatielocaties kan doorlopend gestart worden met het maken van de stap naar een meer duurzame wijze van vervoer van en naar de locatie.
Waarom?
Om de transitie te kunnen maken naar een meer duurzame invulling van de mobiliteitsopgave bij evenementen en recreatielocaties is aandacht en zorg nodig. De (creatieve) invulling hiervan moet grotendeels bij de organisator vandaan komen, maar hier dient wel een evenknie bij de gemeente voor beschikbaar te zijn. Een betrokken adviseur die mee kan denken, kan inspireren en vooral ook de ervaring meeneemt over wat juist wel of niet op een locatie werkt. Het is van belang dat ook de adviserende diensten aanhaken, zodat het proces van advisering soepel verloopt en hier geen onverwachte hobbels naar voren komen. Door steeds (samen) aanpassingen te doen, ontstaat er een beter plan voor de duurzame bereikbaarheid van evenementen met behoud van draagvlak. Daarnaast is het belangrijk dat er duidelijke kaders zijn wat betreft bereikbaarheid en evenementen zodat organisatoren weten waaraan zij moeten voldoen en vergunningaanvragen door de gemeente getoetst kunnen worden.
Hoe?
Gestructureerd kijken naar mobiliteit bij evenementen- en recreatielocaties gaat helpen in het doorbreken van de ‘zo doen we het toch altijd’-gedachte. Het ideale proces voor de mobiliteitsaanpak is om, als zo vaak, van grof naar fijn te werken en een onderscheid te maken tussen drie verschillende fasen: strategisch, tactisch en operationeel. Werk daarbij vanuit een visie, modal split en schematische tekeningen (lijnenplan) volgens een 360-graden benadering toe naar verkeersmaatregelplannen, inzetschema’s en berekeningen. Hierna kan worden gefocust op de communicatie richting de omgeving.