Canon van de Noord-Hollandse archeologie

Voor een optimale weergave van deze canon vragen we je gebruik te maken van een desktop/laptop of tablet

Intro

De bodem kan ons veel vertellen over de geschiedenis van Noord-Holland. Archeologische vondsten en sporen wijzen ons op de vroegere bewoners van Noord-Holland en het landschap waarin zij leefden.

Een deel van dat landschap zien wij nu nog terug in onze eigen leefomgeving. Deze online ‘Canon van de Noord-Hollandse archeologie’ vertelt de geschiedenis van Noord-Holland aan de hand van de archeologie. Deze geschiedenis kun je ook beleven in Archeologie­museum Huis van Hilde in Castricum. De canon is interessant voor mensen die na een bezoek aan Huis van Hilde meer willen weten.

Het magazine is ook nadrukkelijk gericht op docenten in het basis- en voortgezet onder­wijs. Het is een inhoudelijke kennisbron over de geschiedenis van de eigen provincie en kan dienen als voorbereiding op een bezoek aan het archeologiemuseum. Het magazine koppelt de Noord-Hollandse geschiedenis aan de tijdvakken van het geschiedenis­onderwijs. Zo geven we de geschiedenis van Noord-Holland en haar bewoners door aan een nieuwe generatie.

Met een speurtocht onder de arm op pad door het museum.

Vooraan Hildes skelet, in de vitrine haar reconstructie.

Archeologiemuseum Huis van Hilde

Huis van Hilde in Castricum herbergt zowel het provinciaal archeologisch depot als een uitgebreid archeologiemuseum. Hier maken bezoekers in een permanente tentoonstelling kennis met de archeologie van Noord-Holland aan de hand van archeologische vondsten. Deze variëren van potten van aardewerk, metaalvondsten en menselijke skeletten tot boomstamkano’s en sarcofagen. De tentoonstelling laat ook levensechte mensfiguren zien ter illustratie van de vroegere bewoners van Noord-Holland.

De meeste mensfiguren zijn gemaakt op basis van echte skeletten. Door onderzoek en reconstructie kregen zij hun gezicht terug. Ze worden getoond met passende kleding, sieraden en (soms) wapens. Huis van Hilde is vernoemd naar een vrouw die leefde rond het jaar 400 in een nederzetting in Castricum. De vrouw is gereconstrueerd op basis van haar gevonden skelet en is toen Hilde genoemd.

Huis van Hilde ligt direct naast station Castricum

Er is in de tentoonstelling veel aandacht voor het landschap waarin deze bewoners leefden. Dat was voortdurend in beweging onder invloed van water. Via beeldschermen kun je veel achtergrondinformatie en kaartmateriaal bekijken. Huis van Hilde biedt naast de permanente tentoonstelling nog veel meer. Ieder jaar zijn tijdelijke tentoonstellingen te zien.

In het ArcheoLab kunnen bezoekers echte en nagemaakte archeologische vondsten aanraken en bekijken en bezoekers kunnen zelf meedoen aan archeologisch onderzoek in de Archeo­Hotspot. Zij helpen daar met het sorteren van materiaal uit opgravingen. In vakanties worden leerzame en leuke activiteiten georganiseerd en regelmatig vinden er lezingen plaats.

In het museumcafé zit je aan tafel tussen de archeologische vondsten.

Historische activiteiten voor klein en groot.

Van een bezoek aan Huis van Hilde kun je een dagje uit maken door een bezoek te brengen aan ons museumcafé of direct achter het museum de Noord-Hollandse duinen in te lopen. Vanaf de uitkijktoren op de Papenberg heb je een prachtig uitzicht over de hele regio.

Wat vind je in de ‘Canon van de Noord-Hollandse archeologie’?

Archeologie staat centraal in deze canon. We lichten archeologie daarom eerst wat verder toe. Wat houdt deze wetenschap precies in? Uit welke stappen bestaat archeologisch onderzoek? En met welke onderzoekstech­nieken werken archeologen? Dit alles lees je op de pagina Archeologie. Daarna behandelen we iedere archeologische tijdsperiode van oud naar jong. We starten in 5300 v. Chr. bij de Nieuwe Steentijd, dit was de Tijd van jagers en boeren en we eindigen in 1950 in de Tijd van de wereldoorlogen. Op de pagina Inhoud zie je de periodes bij elkaar staan. Onderaan of bovenaan je scherm zie je alle perioden naast elkaar staan en kun je aanklikken welke periode je wilt bekijken.

In iedere periode lees je over:

  • Het landschap van Noord-Holland: Hoe vormde het land zich, waar stroomde water en waar lag de kustlijn?
  • De bewoners van Noord-Holland: Hoe leefden de bewoners en waar lagen hun nederzettingen?
  • De archeologische topvondsten uit deze periode.
  • De mensfiguren die in Huis van Hilde te zien zijn uit deze periode.
  • Intussen in de rest van de wereld: Wat gebeurde er in deze periode in andere delen van de wereld?

We wensen je veel leesplezier.