Kranenburgh en de Omval
‘Op de lange termijn komen we hier misschien sterker uit’
De coronacrisis heeft veel sectoren hard geraakt. De culturele sector is daar geen uitzondering op. Twee culturele instellingen vertelden eind 2021 hoe zij de coronacrisis hebben ervaren en hoe de subsidie hen heeft geholpen.
Museum Kranenburgh
Museum Kranenburgh ligt in Bergen. Dat is van oudsher een kunstdorp. Het museum toont moderne kunst van kunstenaars van de Bergense School die vandaag de dag actief zijn, en is gelegen in een museumtuin. In 2019 ontving het museum maar liefst 70.000 mensen. Het museum doet zijn best om bezoekers van jong tot oud te ontvangen. Zo zijn ze heel actief met het verzorgen van programma’s voor scholieren. Mariette Dölle, directeur van Museum Kranenburgh, vertelt dat ze een pittige tijd hebben gehad door corona: “We zagen al snel dat we financieel een harde klap kregen. Door de lockdowns en de maatregelen daarna zagen we de bezoekersaantallen drastisch verminderen. We hebben uiteindelijk veel online gedaan om mensen die graag naar ons museum komen toch iets moois te bieden.
Zo werd het mogelijk om op onze site een virtueel 3D-bezoek te brengen aan ons museum. We kregen hier veel enthousiaste reacties op. Dit alles kon natuurlijk niet voorkomen dat we financieel al snel de pijn voelden en het moeilijk werd staande te blijven. We zijn toen met de gemeente en de provincie in gesprek gegaan. We zijn heel dankbaar voor de steun die we hebben ontvangen. Ik ben blij dat de provincie en de gemeente het van groot belang vinden dat de culturele infrastructuur in crisistijd levend wordt gehouden. Ik denk dat we hier op de lange termijn misschien sterker uitkomen. Dat komt omdat we heel duidelijk hebben gezien hoe kwetsbaar cultuur kan zijn en hoe belangrijk het voor veel mensen is. Er wordt nu meer beleid op gemaakt en daardoor worden we uiteindelijk schokbestendiger.”
Theater de Omval
Theater de Omval is in de jaren ‘90 opgericht om theatervoorstellingen te verzorgen in een sociaal cultureel centrum dat is gebouwd door de gemeente Diemen. Sinds 2009 zorgt de Omval ook voor het beheer en de exploitatie van het gebouw. Dit gebeurt in nauwe samenwerking met, en in opdracht van, de gemeente Diemen. De gemeente voorziet het theater ook van subsidie.
Michiel Hatenburg is in 2009 als zakelijk directeur begonnen: “Er was al een artistiek directeur, maar ik kwam er om goed op het kasboekje te letten. Sinds ik er ben, nemen we ook de horeca voor onze rekening. We hebben ongeveer 8 zalen die we verhuren en er wordt op dit moment een nieuwe vleugel gebouwd. Daar komt een kleine filmzaal in en de Openbare Bibliotheek Amsterdam zal hier samen met ons gebruik van maken. Naar verwachting is deze zaal vanaf augustus open.
Theater de Omval
Corona heeft net als bij andere instellingen een enorme impact gehad. “Alle sluitingen en beperkingen zorgden ervoor dat er vaak nauwelijks tot geen inkomsten waren. We hebben geprobeerd met online streamingdiensten ons publiek te blijven binden aan ons theater. Daar kregen we enthousiaste reacties op. Uiteindelijk hebben we 3 vormen van coronasteun ontvangen. De eerste 2 ontvingen we via de Rijksoverheid: het gaat hier om de NOW (Noodmaatregel Overbrugging voor Werkgelegenheid) en TVL (tegemoetkoming van de vaste lasten). Met deze steun konden we de vaste lasten en de personeelskosten betalen. Het overige financiële gat dat door corona is ontstaan, hebben we kunnen dichten door de steun van de gemeente en de provincie. Deze steun is cruciaal geweest om te overleven en daar zijn we dan ook zeer dankbaar voor. Na volledige sluiting was het fijn dat we de afgelopen tijd weer vrolijke toeschouwers hebben kunnen ontvangen. Maar het blijft natuurlijk een zware tijd en het blijft afwachten wat er in de nabije toekomst door het kabinet wordt besloten.”
Noodfonds Cultuur: De provincie Noord-Holland en de gemeenten hebben 146 culturele instellingen gesteund die door de COVID-19 maatregelen in acute financiële nood zijn gekomen.