Overzicht

Overzicht

1.

Doelgroep en verkeer in beeld

1.

Doelgroep in beeld

Om het mobiliteitsbeleid maar ook een hinderaanpak voor projecten zo optimaal mogelijk in te richten is het zinvol om verkeersbewegingen en doelgroepen goed te analyseren:

  • Wie rijdt er over mijn weg?
  • Met welk doel reizen deze mensen?
  • Wat typeert de doelgroep?
  • Wat zijn herkomsten en bestemmingen?
  • Wanneer rijden er de meeste mensen over mijn weg?
  • Welke andere doelgroepen/weggebruikers hebben mogelijk last van de werkzaamheden?

Lees verder

2.

Mobiliteitsmanagement

2.

Basis op orde

Met slimme oplossingen is het mogelijk om mobiliteitskeuzes van reizigers te sturen. Dat helpt om Noord-Holland bereikbaar en leefbaar te houden. Denk bijvoorbeeld aan de inzet van deelmobiliteit, mobiliteitshubs en een werkgeversaanpak.

Lees verder

3.

Verkeersmanagement

3.

Doelgroep-gerichte reisinformatie

Verkeersmanagement werd traditioneel ingezet om de doorstroming en veiligheid op de (vaar)wegen te verbeteren. Door de technologische ontwikkelingen is er meer mogelijk. Met digitaal verkeersmanagement kun je als wegbeheerder via mobiliteitsapps en routeplanners sturen op welke route het verkeer neemt. Met slimme verkeerslichten langs de weg is het mogelijk geworden om bepaalde modaliteiten prioriteit te geven. Fietsen kan hierdoor bijvoorbeeld aantrekkelijker worden of vrachtwagens hoeven minder af te remmen en op te trekken zodat dit naast tijdswinst, brandstof bespaart en de CO2-uitstoot vermindert.

Lees verder

4.

Verkeersveiligheid

4.

Monitoring en evaluatie

Slimme maatregelen kunnen de verkeersveiligheid verbeteren door het gewenste verkeersgedrag te beïnvloeden. De spaarpaal is daar een voorbeeld van. Het verkeer dat zich aan de maximum snelheid houdt wordt hiervoor beloond. Het verkeer spaart punten voor een (lokaal) goed doel en rijdt hierdoor minder hard wat de verkeersveiligheid ten goede komt. Natuurlijk zijn er meer slimme maatregelen om de verkeersveiligheid te verbeteren.

Lees verder

5.

Infrastructuur en duurzaamheid

4.

Monitoring en evaluatie

De provincie staat voor grote maatschappelijke opgaven. De woningbouwopgaven, klimaatdoelstellingen en beperkte ruimten. Het slim aanpassen van de infrastructuur is daarom nodig. Niet alleen voor een betere doorstroming of voor meer veiligheid. Ook een duurzame leefomgeving wordt steeds belangrijker.

Lees verder

6.

Communicatie

4.

Monitoring en evaluatie

Direct duidelijke communicatie is essentieel om weggebruikers mee te nemen in een project. Regelmatig wordt gekozen voor een standaard aanpak hoewel er veel meer mogelijk is om de doelgroep te bereiken.

Lees verder

Switch naar Toolbox minder hinder

Klik hier