Reizen en vervoer
Woon-werkverkeer met openbaar vervoer
Medewerkers van de provincie Noord-Holland maken voor zowel woon-werkverkeer als voor dienstreizen met het openbaar vervoer gebruik van een ov-reiskaart. Met deze kaart kun je ‘op rekening’ reizen met alle openbaar vervoer in Nederland inclusief de ov-fiets (voor maximaal 24 uur per keer). De provincie betaalt de rekening na afloop aan de vervoersmaatschappij. Je hoeft dus niets voor te schieten of te declareren. Je reist 2e klasse en neemt de snelste route.
Met de ov-reiskaart check je in en uit bij gebruik van bus, trein, metro of tram. Het gebruik van de kaart verantwoord je in de reisportal door je ritten te bevestigen. In je account in de reisportal zie je welke reizen je met de ov-reiskaart hebt gemaakt. Heb je een woon-werkverkeerreis gemaakt, dan dient dit ook zo aangegeven te zijn in de portal. Indien nodig geef je je reis dus het goede label.
Gebruik je je eigen fiets in combinatie met het openbaar vervoer, dan kun je een vergoeding voor de kosten van de fietsenstalling krijgen. Dat kan op 2 manieren. Je kunt je OV-reiskaart gebruiken voor het stallen van je fiets in de NS-stalling. Of je maakt gebruik van een fietsenstalling abonnement en declareert deze via de declaratie-app Declaree.
De ov-reiskaart is enkel bedoeld voor het werk. Privégebruik is niet toegestaan.
Woon-werkverkeer met de fiets
De regeling Reis-, verblijf-, verhuis- en pensionkosten, opgenomen in de Personeelsregeling Noord-Holland, kent geen fietsvergoeding. Via het Individueel Keuze Budget (IKB) kun je wel de aankoop van een fiets en een fietsverzekering uitruilen. Ook kun je een dienstfiets lenen van de provincie. Ga hiervoor naar de pagina Middel reserveren.
Woon-werkverkeer met eigen auto
Kom je met de auto naar het werk, dan is dat voor eigen rekening. Alleen in zeer uitzonderlijke gevallen kun je in aanmerking komen voor een tegemoetkoming in de kosten van € 0,19 per kilometer. Bijvoorbeeld als je werkplek niet per openbaar vervoer te bereiken is, de arbeidsplaats vanwege de werktijden niet met OV te bereiken is of als de bedrijfsvoering hierom vraagt. Op aanvraag kun je ook in aanmerking komen voor een vergoeding als je vanwege je lichamelijke gesteldheid gebruik moet maken van een eigen vervoersmiddel.
Parkeerpas/parkeerplaats
Woon je verder dan 10 kilometer van je werklocatie (kortste route volgens de ANWB-routeplanner) dan ontvang je op aanvraag een parkeerpas voor de parkeergarage Houtplein of Dreef. Krijg je al een OV-vergoeding, dan heb je geen recht op een parkeerpas. Externen komen niet in aanmerking voor een parkeerpas.
Woon je binnen 10 kilometer van je werklocatie, dan kun je alleen onder bepaalde voorwaarden een parkeerplaats krijgen als. Bekijk hiervoor de pagina Reis- en verblijfkosten op Het Plein.
Mocht je incidenteel de auto moeten parkeren bij het werk – en die normaal gesproken niet voor woon-werkverkeer gebruiken – is er de mogelijkheid om een leenpas te gebruiken. De leenpas is beschikbaar bij het Facilitair Servicepunt van Concernzaken en kan je een dag van tevoren, aan het einde van de werkdag, ophalen. Met de leenpas kan je de volgende dag direct de parkeergarage van het Houtplein inrijden. Na gebruik lever je de leenpas de volgende morgen weer in bij het Facilitair Servicepunt.
Meer informatie over dienstreizen in binnen- en buitenland vind je op de pagina Reis- en verblijfkosten op Het Plein.