Sociale werkgever
Diversiteit en inclusie
Diversiteit en inclusie zijn voor de provincie onlosmakelijk verbonden met goed werkgeverschap. Een inclusieve organisatie maakt optimaal gebruik van de verschillende talenten en vermogens op de arbeidsmarkt. Waar iedereen zich erkend voelt – jong of oud, met of zonder functiebeperking, met een Nederlandse of multiculturele achtergrond en van welke gender of seksuele geaardheid dan ook. Diversiteit is belangrijk voor het goed uitvoeren van onze taken. Daarom is Noord-Holland sinds 2019 een ‘regenboogprovincie’. Diversiteit zorgt voor nieuwe inzichten en innovatie, voor toegang tot meer talent op de arbeidsmarkt en voor een betere aansluiting bij de inwoners van onze provincie. Er is binnen de organisatie ruimte voor iedereen. Daar staan we voor en zijn we trots op.
Vertrouwenspersoon
De provincie wil iedereen een goed en veilig werkklimaat bieden. Heb je te maken met ongewenst gedrag en weet je niet precies wat te doen? Neem dan contact op met één van onze vertrouwenspersonen. Je kunt ook terecht bij de vertrouwenspersonen voor het melden van integriteitskwesties.
De provincie heeft 2 interne en 1 externe vertrouwenspersoon Integriteit en Ongewenste omgangsvormen. Je kunt zelf kiezen met wie je een afspraak maakt. Bekijk voor meer informatie de pagina Integriteit op Het Plein.
Arbowet
De Arbeidsomstandighedenwet (Arbowet) is een Nederlandse wet om de veiligheid, gezondheid en het welzijn van medewerkers te bevorderen. Bezoek de website van het A&O-fonds om te zien hoe de provincie Noord-Holland invulling geeft aan de Arbowet. Ontdek de risico’s die bij jouw functie horen én hoe je deze vermindert. Voor algemene vragen rondom Arbo kun je terecht bij info.personeel@noord-holland.nl of bekijk de pagina Arbo en gezondheid op het Plein. Hier staan ook de gegevens van de bedrijfsarts en bedrijfsmaatschappelijk werkster.
Zorgverzekering
(Gepensioneerde) medewerkers van de provincie Noord-Holland, (gepensioneerde) bestuurders en gezinsleden kunnen profiteren van een zogenoemde collectiviteitskorting op de premie van hun zorgverzekering bij zorgverzekeraars. Bekijk de pagina Zorgverzekering voor welke verzekeraars dit geldt. Je bent niet verplicht om van de collectiviteit gebruik te maken. Je kunt ook kiezen voor een andere zorgverzekeraar, maar dan profiteer je niet mee van de collectiviteitskorting.
Pensioen
Jaarlijks ontvang je een pensioenoverzicht van het ABP waarin je kunt zien hoeveel pensioen je krijgt als je gebruik gaat maken van het ABP Keuzepensioen. Op de site van het ABP vind je veel informatie, onder andere over de opbouw van pensioenrechten, keuzes voor het plannen van je pensioen en informatie over de opbouw van extra pensioen.
Via Mijn ABP (inloggen met je DigiD) kun je je persoonlijke gegevens bekijken, veranderingen in je persoonlijke situatie doorgeven en je pensioenaanvraag indienen.
De pensioenspecialist bij de sector HRM kan je adviseren over zaken die van invloed kunnen zijn op je uiteindelijke beslissing om geheel of gedeeltelijk gebruik te maken van je ABP Keuzepensioen. Hij of zij kan berekeningen maken voor diverse opties en behulpzaam zijn bij het invullen van de aanvraag. De levensfaseambassadeurs spelen in dit proces vaak ook een rol. De uiteindelijke beslissing voor de aanvraag kan je samen met de pensioenadviseur maken. Voor een afspraak met de pensioenspecialist neem je contact op met info.personeel@noord-holland.nl.
Ondernemingsraad (OR)
De OR behartigt de belangen van jou en jouw collega’s. Sommige beslissingen mag het bestuur niet nemen zonder instemming van de OR. De OR houdt een vinger aan de pols bij belangrijke ontwikkelingen en veranderingen binnen de organisatie en adviseert de algemeen directeur bij besluiten met personele gevolgen en bedrijfsvoering. Meer informatie over de Ondernemingsraad is te lezen op het Plein.
Levensfaseambassadeur
De provincie heeft diverse regelingen die je kunnen helpen om je werk en vrije tijd flexibel in te delen. Zo kun je een goede balans bereiken tussen werk en privé. Het valt alleen niet mee om alle opties goed in kaart te brengen. Wat betekent het als je meer of minder gaat werken, verlof koopt of onbetaald verlof neemt? Wat zijn de gevolgen voor je pensioen? Wanneer kun je eigenlijk met pensioen en wat betekent dit financieel? Het idee achter de levensfaseambassadeurs is dat de ene collega de andere collega helpt. Goed inzicht in je eigen financiële situatie kan helpen bij het nemen van beslissingen over verandering van functie of werkgever, minder uren werken, een studie volgen of eerder stoppen met werken. Maar ook bij onverwachte gebeurtenissen in het werk zoals werkeloosheid en arbeidsongeschiktheid.
De levensfaseambassadeurs geven geen adviezen, maar helpen je als collega op weg bij:
- Vragen over pensioen, AOW of waardeoverdracht.
- Vragen over onbetaald verlof, ouderschapsverlof, het IKB of het nemen van een sabbatical.
- Vragen over arbeidsongeschiktheid en de ANW hiaatverzekering.
Ga voor meer informatie naar de pagina Levensfaseambassadeur op het Plein.