Stikstof
De biodiversiteit staat onder druk. Dat komt onder andere door teveel uitstoot van stikstof. Het zorgt ervoor dat beschermde planten en dieren kwetsbaar worden en beïnvloedt onze leefomgeving. In 2022 was stikstof meer dan ooit in het nieuws, maar in Noord-Holland zijn we er al geruime tijd over in gesprek.
Provinciale Regietafel Stikstof Noord-Holland
Eind 2019 nam ik het initiatief tot de Provinciale Regietafel Stikstof Noord-Holland (PRTS). Ik zit voor en Esther Rommel neemt namens Gedeputeerde Staten deel als coördinerend gedeputeerde. De PRTS faciliteert, signaleert en agendeert. Deze tafel maakt deel uit van de provinciale stikstofaanpak. Dat is een zogeheten afstemmingsoverleg met belanghebbenden. Maatregelen moeten zorgen voor het herstel van de natuur en voor bevordering van grote maatschappelijke belangen. Denk aan klimaat, economie, woningbouw en bereikbaarheid. Gerechtelijke uitspraken hadden de afgelopen 3 jaren grote consequenties voor maatschappelijk gewenste ontwikkelingen en voor mensen en bedrijven. Rust bewaren In de hectiek van dit onderwerp hebben we geprobeerd overzicht te krijgen en rust te bewaren. Aan de tafel is dat te merken. Van ‘wildwest-taferelen’ tussen sectoren is geen sprake. We zijn in goede orde met elkaar in gesprek, maar wel met uiteenlopende belangen. We wisselen denkbeelden en standpunten uit.
In 2022 waren er 4 PRTS-bijeenkomsten. Op 15 september bezochten we aansluitend het Natura-2000-gebied Zuid-Kennemerland. Onder leiding van terreinbeheerder PWN zagen we met eigen ogen de gevolgen in het natuurgebied van hoge stikstofdepositie, maar ook het resultaat van natuurherstelmaatregelen. Die dag heb ik benadrukt dat de stikstofproblematiek van iedereen is en dat die alleen samen is op te lossen. We blijven met het kabinet, de andere provincies en onze maatschappelijke partners samenwerken aan een vitale natuur en een vitale samenleving. Het is goed dat we met al deze verschillende belangen aan tafel zitten. Daardoor horen we van elkaar waar de uitdagingen zitten en kunnen we allemaal meedenken met mogelijke oplossingen.
Oproep aan het kabinet
Begin november zette de Raad van State een streep door de bouwvrijstelling stikstof, omdat de regeling niet voldoet aan het Europese natuurbeschermingsrecht. Daarom mag het niet worden gebruikt bij bouwprojecten. Om te voorkomen dat Noord-Holland onleefbaar wordt, heb ik deze oproep gedaan aan het kabinet: “Het kabinet moet nu snel en doeltreffend maatregelen nemen. Wet- en regelgeving aanpassen en veel geld beschikbaar stellen. Anders dreigt een horrorscenario. Om Noord-Holland voor huidige en toekomstige inwoners leefbaar te houden, willen we samen met onze gemeenten 184.000 woningen bouwen, met energieleveranciers de energie-infrastructuur vernieuwen, met industrie, agrariërs en natuurbeheerders stikstof aanpakken, met Tata Steel werken aan groen staal en met Schiphol verduurzamen om overlast tegen te gaan.
Door een groot deel van al deze noodzakelijke opgaven is een dikke streep gezet. De uitspraak heeft gevolgen voor de meeste van de 151 grote bouwprojecten in Noord-Holland, voor tienduizenden woningen. Maar ook ziekenhuizen, kantoren, winkels, energiecentrales, recreatie, wegen en watervoorzieningen worden getroffen. Als het kabinet nu geen actie onderneemt, gaat Noord-Holland de komende jaren op slot en dreigt onze provincie onleefbaar te worden.”