De dijk en het voormalig eiland Wieringen
Erfgoed Wierdijk
De Wierdijk in gemeente Hollands Kroon is nog de enige authentieke wierdijk in Nederland en zelfs in Noordwest-Europa. De Wierdijk is daarom van zeer hoge cultuurhistorische en landschappelijke waarde. 1988 is de Wierdijk een provinciaal monument en beschermd volgens de Omgevingsverordening Noord-Holland.
Voormalig eiland
Wieringen is een voormalig eiland in de kop van de provincie Noord-Holland. Toen het nog een eiland was, werd de Wierdijk gebouwd om het te beschermen tegen de Zuiderzee. Wierdijk is eigenlijk een verwarrende naam, omdat de dijk van klei is gemaakt, met een strook van wier die in en tegen de dijk lag. Dit noemen we een wierriem.
Drooglegging
De Wierdijk was eeuwenlang een zeedijk. Hij beschermde de lage delen van het eiland Wieringen tegen het zoute water van de Zuiderzee. Tegenwoordig ligt de dijk in het land. Hoe is dat gekomen? Lees er alles over op [pagina 5] van dit online magazine.
Coupure
Een coupure is de naam voor een dijkdoorsnijding. Ook de Wierdijk heeft er een: dwars door de dijk heen ligt nu de Burgerweg, waarover je vanuit de polder het voormalig eiland Wieringen oprijdt. En andersom: vanaf Wieringen rijd je de polder Waard Nieuwland in. De provincie Noord-Holland heeft de coupure in 2021 vernieuwd, zodat je de dijkdoorsnijding beter kunt zien.
Educatief informatiepunt
Vlakbij de coupure kunnen fietsers en wandelaars uitrusten op nieuwe picknickbanken. Verderop richting het westen is het educatief informatiepunt opgeknapt. Vanaf het nieuwe uitkijkpunt op de dijk heb je weids uitzicht over het eiland en de polder.
Wier
Het materiaal dat is gebruikt op de Wierdijk is eigenlijk helemaal geen wier. Het is zeegras! Dit is een plant die groeit in zout water, met zaden en wortels. Vroeger werd dit wier genoemd. Het groeide op grote zeegrasvelden in de Zuiderzee en Waddenzee. Dijken met wierriemen konden beter tegen stormen en natuurgeweld omdat het gedroogde wier minder snel werd weggeslagen door het water.