Historisch Wieringen



De Wierschuur, herbestemd erfgoed
De provincie Noord-Holland schreef in 2013 een prijsvraag uit voor het behoud van de monumentale wierschuur aan de Wierdijk op Wieringen. Want de schuur stond op omvallen en eerdere plannen haalden niet de eindstreep. Met een subsidie voor het beste plan voor herbestemming wilde de provincie ondernemers uit de omgeving stimuleren om met ideeën te komen.
Het plan van Edwin Bonvie en Martine van Soolingen voor een hoogstaande groepsaccommodatie en vergaderlocatie won de prijsvraag. Na een intensieve renovatie van twee jaar is het ze gelukt het gebouw nieuw leven te geven en het provinciaal monumenten te behouden voor verdere generaties.
Historie
De Wierschuur in Hippolytushoef is rond 1850 gebouwd als wierpakhuis met voorhuis. De zeer bijzondere houtconstructie is bewaard gebleven in het huidige gebouw. De schuur diende voor het persen en de opslag van het zeegras dat uit de zee rond Wieringen werd gevist. Het werd gebruikt in wierdijken, maar ook voor isolatie van huizen en in de meubel- en matrassenindustrie.
Door de ligging aan de monumentale Wierdijk vertelt de Wierschuur het verhaal van de geschiedenis van Wieringen, maar ook in bredere zin die van de strijd van Nederlanders tegen het water. Vele eilandbewoners werkten in die tijd in de wierindustrie als visser, boer of perser.


