Participatie
We zien dat participatie een wezenlijk onderwerp is in de relatie tussen overheid en burgers. Bij ontwikkelingen op rijksniveau, zoals de komende Omgevingswet is participatie een belangrijk aspect, maar ook op provinciaal en lokaal niveau. Ik hecht groot belang aan de ontwikkeling van participatie bij de provincie. Een onderdeel van die participatie, is de participatie van jongeren. Daaraan besteedt de provincie Noord-Holland al enige tijd aandacht.
De coronamaatregelen hebben in 2020 veel invloed gehad op onze jeugdparticipatie-activiteiten. Door de beperkingen konden sommige activiteiten niet plaatsvinden. Maar veel ging ook wèl door en werd op alternatieve wijze georganiseerd, vooral online. Daarnaast zijn de activiteiten uitgebreid met nieuwe initiatieven, zoals de ‘Break-in Box’ en de pilot Anno X (‘What’s Next’). Met het scholierenprogramma ‘Baas van Noord-Holland’ wil de provincie zo veel mogelijk jongeren bereiken en hen kennis laten maken met politiek en de provincie. Dit doen we op verschillende manieren. Onder andere met de gastles Belastingbazen, het Provinciespel en met Scholierenbattles.
Tijdens de gastlessen Belastingbazen stappen leerlingen op hun eigen middelbare school in de rol van bestuurder van Noord-Holland. Ze bepalen het provinciebeleid en stellen vast waar ze het belastinggeld aan uitgeven en hoe groot de rol van de provincie op verschillende onderwerpen moet zijn. Als gastdocent treedt een medewerker van de provincie op. Sinds maart 2020 zijn er geen gastlessen meer gegeven. De verwachting is dat dit vanaf september 2021 wel weer kan.
Tijdens het Provinciespel leren middelbare scholieren en mbo-ers hoe democratie werkt. Zij gaan in de Statenzaal, letterlijk en figuurlijk, op de stoel van een politicus zitten. Ze richten politieke partijen op en overleggen over de inrichting van Noord-Holland. Waar kunnen bedrijventerreinen of windmolens komen? Meer groen of meer openbaar vervoer? Waar moet meer geld naartoe? Als ze een meerderheid overtuigen, kunnen ze een besluit nemen. Daarna gaan de jongeren over de praktijk in gesprek met een Statenlid. Ook hier geldt dat er sinds maart 2020 geen Provinciespelen meer gehouden zijn. Tijdens de Scholierenbattles strijden groepjes scholieren van verschillende middelbare scholen om het beste idee. Op school bedenken ze slimme oplossingen voor provincievraagstukken, en daarmee gaan zij een aantal weken aan de slag. Een expert van de provincie licht de vraagstukken toe en is tijdens de projectperiode beschikbaar voor vragen. De scholieren met de beste ideeën doen mee aan de finale in de Statenzaal van het provinciehuis. Hierbij is vaak een gedeputeerde aanwezig die plaatsneemt in de jury.
In 2020 is er 1 scholierenbattle georganiseerd waaraan 5 scholen meededen. Tijdens de Provinciestrijd gaan jongeren van 12 tot en met 18 jaar aan de slag met provincievraagstukken. Zij bedenken daarvoor oplossingen, die ze presenteren aan Statenleden en ambtenaren van de provincie. Op 13 november 2020 vond een alternatief online evenement plaats. De deelnemers bedachten vooraf voorstellen op het gebied van economie, wonen en mobiliteit en presenteerden die aan Statenleden. Op Weg naar Het Lagerhuis is de grootste debatwedstrijd van Nederland. Jaarlijks doen zo’n 200 scholen mee. In maart 2020 zouden 2 voorrondes plaatsvinden in Hoofddorp. De eerste ging door, de tweede werd afgelast. Het presidium heeft besloten dat de provincie in 2021 weer gastheer is voor 2 voorrondes.
‘Ik hecht groot belang aan de ontwikkeling van participatie bij de provincie.’
Still uit de aflevering over hergebruik van kleding van ‘Whats Next’
In 2020 heeft de provincie samen met AT5 een pilot op het gebied van jeugdparticipatie opgezet met als werktitel Anno X. Eind 2020 begon ‘What’s Next?’ (Anno X) met studenten van Hogeschool Inholland. De studenten maakten videorapportages over jongeren en de Provincie Noord-Holland.
De inzet was onder andere om op die manier jongeren te bereiken in een periode waarin live-evenementen niet plaatsvinden. De reacties op aflevering 1 en 2 van december 2020 waren positief en het bereik was goed, ondanks de beperkende coronamaatregelen. De tweede serie ‘What’s Next’ begint najaar 2021.