Inleiding
Voorwoord?
Waarom een Visie Recreatie & Toerisme voor Noord-Holland?
Recreatie en toerisme in Noord-Holland
Recreatie en toerisme zijn een onlosmakelijk deel van onze manier van leven. Dit is merkbaar in het voorzieningenniveau, de leefomgeving en de economie van Noord-Holland. Recreatie en toerisme spelen een grote rol in de welvaart en het welzijn van onze inwoners. In 2019 hadden in Noord-Holland meer dan 150.000 mensen een baan in de toeristisch-recreatieve sector (LISA, 2020). Daarnaast levert de sector belangrijke bijdragen aan het voorzieningenniveau, woonklimaat en het behoud van cultuur en erfgoed, draagvlak voor natuur en landschap en preventieve gezondheidszorg. In hoofdstuk 2 leest u verder over het belang van recreatie en toerisme.
Groeiende behoefte biedt kansen, maar brengt ook uitdagingen met zich mee De komende jaren zal de behoefte aan voorzieningen voor recreatie en toerisme in Noord-Holland flink groeien, én veranderen.
Dit komt door het groeiende aantal inwoners, de toenemende populariteit van buitenrecreatie en een groei in het aantal toeristen (zie uitdagingen en bijlage 6). Deze ontwikkelingen bieden kansen, maar brengen ook grote uitdagingen met zich mee.
Tot nu toe hadden wij als Provincie geen beleid waar recreatie en toerisme in samenhang werden bekeken. Vanwege het grote belang van recreatie en toerisme, en de dynamiek in de sector (waaronder de impact van COVID-19), is het nu urgent om de sector, inclusief regionale en lokale partijen die werken aan recreatie en toerisme, te ondersteunen en te versterken. Zo kunnen we optimaal profiteren van de waarde van recreatie en toerisme, nu en in de toekomst. We sluiten daarbij aan op ontwikkelingen en adviezen over toerisme en recreatie op landelijk niveau.
Recreatie en toerisme zijn van provinciaal belang
Dat recreatie en toerisme van provinciaal belang zijn, blijkt uit het gegeven dat ontwikkeling van recreatie en toerisme deel uitmaakt van meerdere kerntaken van de provincie: duurzame ruimtelijke ontwikkeling, behoud van cultureel erfgoed, vitaal platteland en natuur en natuurlijk regionale economie. Daarnaast hebben recreatie en toerisme een directe relatie met drie andere provinciale kerntaken: regionale bereikbaarheid, culturele infrastructuur en milieu.
Recreatie en toerisme hebben daarom een duidelijke plek gekregen in de Omgevingsvisie Noord-Holland 2050, In de Omgevingsvisie staat dat er kansen zijn om de unieke kwaliteiten van de provincie te benutten voor recreatie en toerisme, uiteraard met een goede balans tussen rust en reuring. Er wordt ook een duidelijke koppeling gelegd met andere opgaven, zoals woningbouw, mobiliteit, slimme functiecombinaties en leefbaarheid (zie ook bijlage 5, samenhang met ander beleid). Daarmee vormt de Omgevingsvisie een belangrijk vertrekpunt voor de Visie Recreatie & Toerisme.
De provincie Noord-Holland zet zich op dit moment op diverse manieren in voor recreatie en toerisme:
- De Provincie is mede-opdrachtgever en financier van vijf recreatieschappen1 en draagt zo bij aan goed toegankelijke en bereikbare recreatiegebieden. Deze bieden ruimte voor rust en ontspanning in het groen.
- De Provincie maakt het Noord-Hollandpad en de realisatie van de wandel- en sloepennetwerken mogelijk.
- Met de Visie Waterrecreatie en het bijbehorende uitvoeringsprogramma werken we aan het verbeteren van de mogelijkheden voor waterrecreatie.
- Met ons economisch beleid zetten we, samen met partners, in op het spreiden van toeristen over de provincie.
1 Alkmaarder- en Uitgeestermeer, Groengebied Amstelland, Spaarnwoude, Twiske – Waterland, Plassenschap Loosdrecht
Waar gaat de Visie Recreatie & Toerisme over?
Strategische visie met doorkijk naar uitvoering De Visie Recreatie & Toerisme is strategisch van aard. De visie beschrijft de belangrijkste kansen en uitdagingen op het gebied van recreatie en toerisme voor Noord-Holland op de middellange termijn (2030) en geeft richting aan de aanpak van de uitdagingen en de rol die we hierin vervullen. Integrale blik op recreatie en toerisme In deze visie kijken we naar recreatie en toerisme in samenhang, en in relatie tot andere opgaven zoals woningbouw en biodiversiteit.
We hebben het dan zowel over vrijetijdsactiviteiten van Noord-Hollanders in eigen provincie, als over gasten die de provincie bezoeken, voor een dag of een verblijf van meerdere nachten, voor vrijetijd of om zakelijke redenen.
Samenhang met andere visies Mede doordat toeristisch-recreatieve belevingen samengestelde producten zijn, raken recreatie en toerisme aan veel verschillende onderwerpen waarmee de provincie zich bezighoudt en waar we beleid voor hebben of ontwikkelen. Denk aan landschap, natuur, cultuur en erfgoed, landbouw, duurzaamheid, mobiliteit en ruimtelijke ordening. Hier leest u meer over hoe de Visie Recreatie & Toerisme zich daarmee verhoudt.
Samengesteld toeristisch-recreatief product Het toeristisch-recreatief product is wat we noemen een ‘samengesteld product’. Er zijn veel factoren die gezamenlijk de aantrekkelijkheid van een bestemming bepalen, zoals landschappelijke kwaliteit, cultuurhistorie, activiteiten, verblijfsmogelijkheden, routestructuren en (openbaar) vervoer.
In bijlage 5 leest u hoe deze visie zich verhoudt tot ander beleid. Daarnaast zijn er veel verschillende actoren en organisaties betrokken bij het realiseren van een geslaagde vrijetijdsbeleving. Dit betekent dat we onze ambities en doelen alleen kunnen bereiken door samen te werken met andere partijen.
Hoe is de Visie Recreatie & Toerisme tot stand gekomen?
Wij zijn dankbaar voor alle inbreng die we bij het opstellen van de Visie Recreatie & Toerisme hebben ontvangen van ondernemers, brancheverenigingen, natuurorganisaties, recreatieschappen, regio’s, gemeenten en andere (semi)overheden2.
We hebben alle inbreng zo goed mogelijk verwerkt. De uitvoering van deze Visie Recreatie & Toerisme kunnen wij als provincie alleen in gezamenlijkheid met u, onze belanghebbenden, oppakken.
2 Voor de totstandkoming van de visie hebben we een intern en extern participatieproces ingericht. Onderdeel hiervan waren 8 thematische gesprekstafels, interviews met diverse stakeholders, een ondernemerstafel, een bestuurlijke tafel en een webinar.